Thursday, November 11, 2010

Apam Gandum...gula merah....

Hiii..lama tak update bolgku ini..
bukan apa..
asal bukak komputer je,
ada je si botak nak inteprem..nak main game...
aku pun jadi malas nak buka komputer...
apalagi nak update blog.

Ngan meera demam,batuk n selsema lagi..
cian meera,asal batuk je muntah...
rasa macam berat badan dia dah turun je...
tapi hari ni nampak mcm dah ok ckit..
selsema dah kurang..
tinggal batuk je lagi...
moga meera cepat sembuh..
ni gara2 berjangkit ngan abah,kakak n abang2 la ni...

Ok la hari ni aku nak tepek resepi apam
dari dapur MG (Mat Gebu)..
Dah lama dah buat ni...
gambar belum transfer kat komputer lagi..
masih kat dlm hphone my daling...
nanti la tepek gambar..

xceli apam ni peberet my daling la...
suke sgt dia bile aku buat apam ni ms pertama kali..
hihihi..sebelum ni dia beli je...
dia tak tahu bini dia pun blh buat..
senang sangat...gebu je naik..
makan mcm tu je..tak ada kelapa
pun sedap....

ok layan resepi dulu..
makasih ci MG...


APAM GANDUM

BAHAN-BAHANNYA :-)
500 g tepung gandum
3/4 cawan gula perang (brown sugar)
2 cawan air
11 g yis + 1/2 cawan air, larutkan
Kelapa parut putih + sedikit garam

CARA MEMBUATNYA :-)

1. Gaul rata tepung dengan gula perang hingga rata. Tuang bancuhan yis dan kacau rata. Tambah air sedikit demi sedikit sambil digaul hingga rata dan tidak berbintil2.

2. Lenser loyang bulat berukuran 10 inci dengan sedikit minyak masak. Tuang no. 1 dalam loyang tadi dan biar 1 jam atau hingga naik memenuhi loyang tadi.

3. Kukus atas air mendidih selama 40 - 45 minit .

Sejukkan apam sepenuhnya sebelum dipotong. Hidangkan bersama kelapa parut tadi....


Selamat mencuba...

No comments:

Post a Comment