Tuesday, December 28, 2010

Roti Manis..nyumnyumnyum

Lama benor tak update blogku ini.....
Tak pa....tak ada org nk marah pun...hihihi
pagi2 nih makan roti memang best.....
nak2 roti yang lembut dan gebus..umm
nyum nyum nyum...

Susun bentuk bunga...cantik kan?...

gebu tak?....
roti ni amatlah lembut dan gebus sekali....
Resepi aku ambik dari blog En. Mat Gebu yg rajin memasak tu...
Jom layan resepi...jangan lupa untuk mencuba....

Roti Manis

Bahan-Bahannya :-)
400 g tepung roti (high-protein flour)
100 g tepung kek/Hong Kong (saya guna tepung hong kong)
100 g gula halus
5 g garam halus
20 g susu tepung
1/4 camca teh bread improver
1 biji telur gred B, dipukul sedikit
11 g yis segera
40 g shortening (lemak sayur)
250 g air
Inti kegemaran secukupnya

Cara membuatnya :-)
Satukan semua bahan diatas kecuali inti dan lemak sayur. Gaul rata hingga menjadi doh. Tambah lemak sayur dan terus menguli hingga adunan menjadi lembut, anjal dan elastik, kalau guna mesin uli 10 - 15 minit dan 20 minit kalau gunakan tangan. Alih ke dalam bekas yang besar, tutup permukaan bekasnya dengan plastic cling, dan biar doh naik 2 x ganda, kurang lebih 45 minit.
KAEDAH LAIN :- Masukkan semua bahan2 diatas kecuali inti ke dalam breadmaker, pilih setting untuk doh, tekan "on" dan biar hingga siap.(Saya guna cara nih)

Sapu permukaan roti dengan bancuhan telur dan susu dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 200C selama 20 minit atau mengikut keadaan oven masing2.
Sama mcm MG....Saya  tak sapu telur, cuma lepas masak,sapu permukaan roti dengan mentega dan bakar roti pada suhu 180C selama 20 minit...



Keluarkan doh, tumbuk untuk buang udara dan uli sekejap. Timbang 60 g untuk setiap bahagian (menghasilkan lebih kurang 12). Isi inti kegemaran pada setiap bahagian, bulat2kan dan susun dalam loyang yang telah disapu mentega. Buat hingga siap dan rehatkan hingga naik kurang lebih 30 - 45 minit.

No comments:

Post a Comment