Wednesday, May 4, 2011

Apam pisang...

Selamat pagi.....
bekpes pagi nih adlh ngan Apam Pisang...
masih panas2 lagi nih...
aku mkn ngan Meera,yg lain x ada,p sekolah...



Buat double adunan...
dpt 26 biji.....

Separuh hubby bawak p opis....

Pakai cup kertas nih....nk abiskn stok...
nk guna acuan pun blh....

Resepi:

APAM PISANG

1 cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil soda bikarbonat
1/4 cawan gula kaster (blh adjust ikut citarasa manis masing2)
2 biji pisang ranum ( dilecek) -yg nih bgantung pd bsr atau kecik pisang
2 biji telur
100 ml minyak masak
secubit garam
Cara :
Lecek pisang  dan campurkan dengan secubit garam, ketepikan.
Selepas itu ayak tepung gandum bersama baking powder dan soda bikarbonat.Ketepikan jap.
Di dalam mangkuk adunan pukul telur,minyak dan gula menggunakan senduk kayu atau whisker, selepas itu masukkan pisang yang telah dilecek, tepung yg di ayak tadi tu, sedikit demi sedikit.
Panaskan pengukus.
Isikan 3/4 adunan apam ke dalam acuan/papercup, dan kukus selama 8hingga 15 minit, (kalu acuan bsr,lama sikit la,kalu kecik 8-10 minit dh msk).
sedia untuk dihidangkan, selamat mencuba.


No comments:

Post a Comment