Ini adalah menu yang lepas..
Teringin nak makan ayam percik untuk berbuka pose.....
Teringin nak makan ayam percik untuk berbuka pose.....
nak g bazar,aduhai malasnyer....
so apa lagi...mgooggle la....
jumpe resepi ayam percik yg simple,tapi amatla sedap...
mula2 aku yang masak..
second time mr hubby lak yg masak...
kalu dia masak..mesti durhakanyer kt resepi tu..
tapi hasilnyer jd lagi sedap dr aku masak..huhuhu
Buat 4 ketul..2 utk berbuka,2 utk sahur...
dah dipotong2....nyummmyyyy
tinggal lg 2 ketui utk sahur...
Ameraa x ada kaitan ngan ayam percik ni...saje nk interpremmm..
(c&p)
Bahan untuk ayam:
1/2 ekor ayam
5 ulas bawang merah kecil
3 ulas bawang putih
1/2 inci halia
2 btg serai
serbuk lada sulah
garam
(perap ayam dgn bahan2 diatas)
1/2 ekor ayam
5 ulas bawang merah kecil
3 ulas bawang putih
1/2 inci halia
2 btg serai
serbuk lada sulah
garam
(perap ayam dgn bahan2 diatas)
Bahan untuk sos:
10 ulas bawang merah kecil
5 ulas bawang putih
3 btg serai
1/2 inci halia
1/2 inci lengkuas
3 biji buah keras
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil jintan putih
1 sudu kecil ketumbar
(semua bahan diatas kisar halus)
15 tangkai cili kering-dikisar(pedas ikut suka)
santan RM2
garam
gula
serbuk perasa
10 ulas bawang merah kecil
5 ulas bawang putih
3 btg serai
1/2 inci halia
1/2 inci lengkuas
3 biji buah keras
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil jintan putih
1 sudu kecil ketumbar
(semua bahan diatas kisar halus)
15 tangkai cili kering-dikisar(pedas ikut suka)
santan RM2
garam
gula
serbuk perasa
Cara2nya:
Tumis bahan-bahan yg telah dikisar halus bersama cili kering kisar hingga naik baunya,masukkan santan dan biar sampai pecah minyak.Masukkan garam,gula dan perasa jika suka.
Bakar ayam yg telah diperap sama ada guna oven(suhu 165c selama 1 jam) atau dapur arang.Kemudian tuang sos diatas ayam yg telah siap dibakar.
Tumis bahan-bahan yg telah dikisar halus bersama cili kering kisar hingga naik baunya,masukkan santan dan biar sampai pecah minyak.Masukkan garam,gula dan perasa jika suka.
Bakar ayam yg telah diperap sama ada guna oven(suhu 165c selama 1 jam) atau dapur arang.Kemudian tuang sos diatas ayam yg telah siap dibakar.
Nota Ameera : Tambah madu lg sedap....
No comments:
Post a Comment