Wednesday, October 20, 2010

Kek lapis pandan n kek coklat moist again...

Emmm sedapppnyer kalu dpt mkn kek saat ni..teringin sangatttt..tapi nak buatnyer tu yg tak berapa rajin(malas la ni)...kalau ada permintaan drpd anak2 atau hubby baru buat...
Kat bawah ni saya nak share resepi beberapa jenis kek yang pernah saya buat.Hasilnyer mmg mabeles.....



 Ni kek lapis pandan...dimakan sejuk sedap....Resepi asal :Chef Hajah Noraini Zakaria

Pandan Layer Cake/Kek Lapis Pandan

Bahan-bahan :
1 biji kek span pandan bersaiz 9 inci

Bahan Kastad:


1000 gm air
125 gm gula
5 helai daun pandan,disimpulkan
110 gm susu cair Carnation/Ideal
2 gm mentega (sedikit saja)
1 1/2 sudu teh jeli segera (instant jelly)
85 gm tepung Hoen Kwee (hijau)
50 gm santan serbuk (segera)

Cara Membuatnya :
1. Kek span dihiris 3 lapisan. Ketepikan.
2. Satukan semua bahan diatas ke dalam sebuah periuk.
3. Kacau diatas api sederhana hingga pekat dan mendidih. Angkat.
4. Sediakan tin springform atau loose tin bersaiz 9 inci.
5. Masuk lapisan kek pertama.Ia perlu kecil sedikit dari tin.Jika besar potong tepinya.
6. Ambil satu cawan kastad dan tuangkan diatas dan kelilingnya. Ratakan.
7. Buat lapisan kedua dan ketiga.Habiskan kastad. Biarkan sejuk baru masuk petiais.
8. Sejukkan kek 5 jam dalam peti ais sebelum dipotong.
9. Hiaskan mengikut citarasa anda.

Tips:
1. Mentega bertujuan untuk kilatkan kastad.
2. Pandan boleh diblend dengan sedikit air.
3. Boleh guna santan segar (250 gm santan, air jadi 800 gm)
4. Tin springform boleh dibuka di tepi.Loose tin boleh dibuka dari bawah.Perlu guna tin jenis ini supaya kek mudah dikeluarkan.
5. Kek perlu disejukkan pada suhu bilik sebelum masuk petiais.




Ni pulak kek coklat moist la..memang peberet kami....ada macam2 resepi..kat bawah ni salah satu drpd byk2 koleksi yg ada dlm simpanan saya...jangan risau mmg menjadi kalau ikut betul2..yang pasti sedap bangatttt...kek coklat tanpa butter...

Tuan punyer resepi: fendi75@myresipi.com

Bahan-bahan :( saiz 20 cm )
2 biji telur
1 cawan minyak masak
1 cawan gula pasir
1 cawan gula perang

Bahan A:
1 sudu kecil vanila
1 1/2 cawan susu segar perisa coklat
1/2 cawan air campur dgn 2 sudu kecil nescafe

Bahan B:
2 sudu kecil sodium bicarbonate
1 sudu kecil baking powder
1/2 cawan serbuk koko
2 cawan tepung gandum
==============================
** Topping **
1/2 cawan koko van hauten
1/2 cawan susu pekat
1 sudu besar minyak masak

Cara-cara:
Pukul telur hingga kembang
Masukkan gula dan pukul lagi
Kemudian masukkan minyak masak
Ayak semua bahan B dan masukkan sedikit demi sedikit ke dalam telur tadi berselang seli dengan bahan A. Gaul sehingga sebati.
Bakar pada suhu 170 degree selama 1 jam atau sehingga masak
Untuk toppingnya.. masukkan semua bahan-bahan ke dalam periuk, dengan api kecik panaskan sampai nampak dah ok...taruk je atas kek yg dah sejuk


Hahaha..ni kek pertama yg aku decoret..masa pi belajar nagn chef Noraini...hasil keje keras tanganku...masih praktis sampai leni....ni kek span biasa punyer.


No comments:

Post a Comment